Kako napraviti lutku od papira sa zamjenjivom odjećom

Igra je važan čimbenik u odrastanju i sazrijevanju svakog djeteta. Nije nevažno čime se dijete igra. Predlažemo da isprobate igru s papirnim lutkama koje imaju zamjenjivu odjeću.

Papirne lutke na kartonu koje imaju zamjenjivu odjeću je veoma stara igra za djevojčice a može biti i za dječake. Veoma je kreativna, posebice ako sami izrađujete odjeću. Mašta je glavni pokretač u ovoj igri i nema granica, što poželite možete i ostvariti, bilo da su u pitanju likovi lutke (određene dobi, spola, zanata, izgleda...), bilo odjeće koju one nose. 

Hrvatskoj čitaonici je za potrebe XIV. Etnokampa kada je tema bila Igra Adrijana Vukmanov Šimokov izradila dvije lutke, dječaka i djevojčicu koju su kasnije djeca u kampu oblačila u bunjevačku narodnu nošnju ali su im izrađivala i drugu tradicijsku kao i suvremenu odjeću. I to je bilo poprilično interesantno a još je bilo zabavnije kada su se djeca počela igrati s njima.

Kako možete sami napraviti vlastitu papirnu lutku?

Možete ovu koju vam mi nudimo ispisati pisačem u boji na papir i zalijepiti na karton te ju potom izrezati. Poklanjamo vam i jedan par odjeće- bunjevačku narodnu nošnju a vi im lako možete izraditi i drugu odjeću. Ne zaboravite na odjeću staviti male produžetke u obliku pravokutnika kojima čete odjeću prikačiti na lutku kako ne bi spala. Za ovu svrhu vam mogu poslužiti i obične kancelarijske spajalice.

Također lutku možete sami i nacrtati ili izrezati iz neke novine ili časopisa a svakako je možete pronaći i na brojnim stranicama na internetu i otisnuti.

Odjeću možete nacrtati na običnom bijelom papiru i obojiti a možete i koristiti druge papirne materijale, primjerice čipkasti papir za torte, krep papir, razne naljepnice, papire u boji i drugo po želji. Lutku postavite na papir, opcrtajte konture lutke u obliku odjeće koju pravite , sklonite lutku i docrtajte detalje na odjeći. Neka mašta krene na svoj put a vi nam svakako pošaljite neku fotografiju svojih lutki da ih objavimo. Pogldajte kako izgledaju naš dječak i djevojčica obučeni u bunjevačku narodnu nošnju.

Pogledajte kako je to ispalo našim drugarima iz Etnokampa.

Uživajte u igri!

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti