Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku okuplja učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Vojvodine. Smotra je natjecateljskog karaktera. Održava se redovito u mjesecu studenom (novembru) u Gradskoj knjižnici Subotica.
Ova je smotra od posebne važnosti za hrvatsku zajednicu jer potiče djecu i mlade na govorenje, učenje i popularizaciju hrvatskoga jezika.

Cilj smotre je popularizacija, učenje i čuvanje hrvatskoga jezika u svim njegovim varijantama - standardni književni jezik, bunjevačka i šokačka ikavica.
U smotri sudjeluju djeca i mladi podijeljeni u tri uzrasne skupine: mlađi uzrast- niži razredi osnovne škole, srednji uzrast- viši razredi osnovne škole i stariji uzrast- srednjoškolci te mladi do 27 godina starosti iz Srijema, Podunavlja, Sombora s okolicom i Subotice s okolicom.

Svaki sudionik Pokrajinske smotre recitatora dobiva na dar knjigu na hrvatskom jeziku, nagrađeni dobivaju pohvalnice i idu na jednodnevni izlet u Republiku Hrvatsku, najčešće u Osijek, Slavonski Brod ili neki drugi bliži grad. Tom prigodom nagrađeni recitatori i njihovi voditelji obiđu znamenitosti grada, posjete kazalište, pogledaju predstavu.
Ovo je ujedno izvrsna priprema za smotru recitatora koju priređuje Savez umetničkog stvaralaštva amatera Srbije na kojoj recitatori postižu vrlo lijepe uspjehe.
Svake se godine na smotri okupi od 80 do 100 djece i mladih, a ocjenjuje ih prosudbena komisija od 3 člana. Nagrađuje se tridesetak najboljih recitatora. 

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti