Etnokamp

Posljednji tjedan u kolovozu (avgustu), prije samog početka nove školske godine Hrvatska čitaonica uz logističku potporu Gradske knjižnice Subotica organizira Etnokamp. Ovaj petodnevni kamp namijenjen je učenicima osnovnoškolske dobi i osim razvijanja kreativnosti, kao jednog od važnih činilaca pravilnog intelektualnog razvoja svakog djeteta ima za cilj i osnaživanje djece kao aktivnih članova zajednice, pripremu za školu kao i postupno prilagođavanje radu i obvezama koje ih uskoro očekuju. Spoj tradicijskog i suvremenog, uz mnoštvo različitih kreativnih radionica u neformalnom prostoru, pokazao se kao odličan način da na prijemčiv način djeca nauče ponešto o svojoj kulturi, iskažu svoje mogućnosti i stavove te razviju određene vještine. Posljednjeg petog dana kampa, na završnoj priredbi priređenoj za roditelje, rodbinu i prijatelje, djeca prezentiraju naučeno uz izložbu i multimedijalni program koji su sami pripremili tijekom kampa.

Rad u Etno kampu bazira se na izučavanju tradicijske baštine, povijesti i običaja Hrvata Bunjevaca kroz različite radionice. Cilj je da djeca nauče pomalo zaboravljene vještine starih zanata i upoznaju se sa svojom poviješću na njima prihvatljiv i kreativan način. Aktivnostima u kampu kod djece se razvija kreativnost i prepoznaju su njegovi talenti s ciljem da se kasnije tijekom školske godine mogu razvijati. Poseban akcenat se daje na zajedništvu i druženju, socijalizaciju i osamostaljivanju za boravak u zajednici što se postiže posebnim postavljenim zadacima.
Rad se odvija u nekoliko ponuđenih radionica:
- kreativne manualne radionice na određenu temu
- jednodnevni izlet
- učenje narodnog plesa (folklor)
- tamburaška sekcija
- etno kuhinja
- tradicijsko etno pjevanje
- dramska sekcija
- recitatorsko-voditeljska sekcija
- moderan ples
- duhovna radionica
- tradicijski pjevanje i sviranje
Noseće aktivnosti u Etnokampu su kreativno-manualne radionice. Kroz njih se realiziraju osnovni ciljevi kampa kao i pojedinačni zadaci predviđenu za tu godinu i određenu oblast. Razvijanje kreativnosti kod djece i njihovo osamostaljivanje za obavljanje određenih vještina je jedan od stalnih ciljeva Etnokampa. U svakom kampu djeci je ponuđeno desetak istodobnih kreativno-manualnih radionica koje se smjenjuju. Radionice su prilagođene dobi, interesiranju i mogućnostima djece. Nisu posebno rodno odvojene nego nude djeci da se bez predrasuda okušaju u određenim vještinama. U njima se uče najviše tradicionalne sada već zaboravljene vještine kao kukičanje, šivanje, vez, izrada predmeta u tehnici slame i slično ali i moderne tehnike izrade uporabnih predmeta. Ovim radionicama često prethode određena predavanja, posjeti i praktična upoznavanja s običajima ili tradicijom kako bi se bolje upoznali s tehnikom i svrhom korištenja određenih predmeta. Materijali koji se rabe u kreativno-manualnim radionicama su uglavnom prirodni, najvećim djelom reciklirani kako bi se zadovoljio još jedan cilj Etnokampa a to je ekološka osviješćenost djece i značaj očuvanja okoliša. U Etnokampu se stalno prepliće suvremeno i tradicijsko kako bi djeci bilo ne samo interesantnije nego i primjenjivije tako da često tradicijske predmete izrađuju modernim tehnikama ili prethodno naučene tradicijske tehnike primjenjuju na suvremene predmete.
Značaj kreativno-manualnih radionica je višestruk. Godinama unazad primijećeno je da djeca nemaju razvijene određene svakodnevno potrebne vještine budući da ih nemaju gdje naučiti. Sudjelovanjem u kreativno-manualnim radionicama djeca razvijaju različite grafomotoričke sposobnosti, uče se osnovnim tehnikama koje će im kasnije biti potrebne u životu kao što su šivanje, pilanje, zavijanje šarafa, uporaba određenog alata i slično. Uz sve to djeca razvijaju maštu jer u radionicama dobivaju samo osnovne ideje i naputke koje kasnije razvijaju i dorađuju svojim idejama. Također se uče osamostaljivanju za rješavanje manjih zadataka i problema na koje će nailaziti tijekom odrastanja.

Djeca, sudionici kampa, dolaze pet dana u tjednu gdje uz svoje animatore uče razne vještina, a najvažnije je druženje koje se postiže tijekom petodnevnog boravka u bliskom druženju. Izrađuju razne predmete, pjevaju, plešu, glume, recitiraju i drugo, a jedan dan provode na izletu u nekom mjestu u okolici Subotice ili u ovisnosti od sredstava i dalje, u Vojvodini.
Značajan segment rada s djecom u kampu je igra, od zaboravljenih igara naših starih do sportskih kao i novih suvremenih igara na zraku. Današnja djeca malo se ili nimalo igraju vani, a kada im se i nudi takva mogućnost ne znaju što bi činila, stoga iz brojnih razloga među kojima su i oni fizičke prirode djeci nudimo brojne aktivnosti na travi.


U Etnokampu djeca nauče nove vještine i naprave brojne predmete te kraju sve to predstave svojim roditeljima i gostima na završnoj priredbi. Tada se organizira i prigodna izložba dječjih uradaka nastalih u kampu. Ovakve susrete gdje se na prijemčiv i edukativan način radi s djecom potrebno je što više priređivati jer se tako podupire očuvanje nacionalne svijesti.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti