Dani hrvatske knjige i riječi - Dani Balinta Vujkova

Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova četverodnevni su interdisciplinarni skup na kojem se okupljaju istraživači, književnici, jezikoslovci, pedagozi, knjižničari ali i drugi stručnjaci kako bi rasvijetlili bogatu baštinu koju je sakupio naš najveći sakupljač narodnog blaga Balint Vujkov, ali i suvremeno književno stvaralaštvo kao i druge teme iz oblasti jezika, književnosti i slično.

Manifestacija ima više programa, među kojima su program za djecu vrtičke dobi i učenike pod nazivom "Narodna književnost u školi, u spomen na Balinta Vujkova Didu", program za srednjoškolce, stručno-znanstveni skup, multimedijalnu večer s dodjelom nagrade na području književnosti, tiska se knjiga iz opusa Balinta Vujkova a organiziraju se i predstavljanja knjiga (Književni salon), prateće izložbe, polaganje vijenaca na bistu Balinta Vujkova...

Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica suorganizatori najveće književne manifestacije su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća, te Zagrebačko knjižničarsko društvo ili Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj (u dijelu znanstveno-stručnoga skupa).

Vrijeme održavanja - mjesec listopad (oktobar).

Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova imaju dugu i bogatu tradiciju, najveća su književna manifestacija Hrvata u Srbiji i svake godine iznjedre barem dvije knjige koje ostaju kao trajni pisani trag i zalog budućim generacijama. Mnogo je razloga što je Hrvatsko nacionalno vijeće ovu manifestaciju proglasilo manifestacijom od posebnog značaja.

Cilj manifestacije je znanstveno tematiziranje književno-jezične baštine, upoznavanje učenika s istom baštinom, objava književnih i znanstvenih djela, okupljanje književnika, znanstvenika i međunarodna suradnja.

Program:

1. Međunarodni znanstveno-stručni skup
Skup se održava bijenalno za knjižničarske odnosno teme vezane uz književnost i jezik te kulturnu baštinu. U radu sudjeluju sudionici iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, koji će temu obraditi putem predavanja, primjera dobre prakse te kroz radionice. Nakon održanog skupa radovi se objavljuju u zborniku.

2. Narodna književnost u školi – u spomen na Balinta Vujkova Didu
Na javni sat hrvatskoga jezika okupe se djeca iz vrtića i učenici osnovnih škola iz Subotice, Male Bosne, Đurđina i Tavankuta koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, te učenici koji u ostalim mjestima Vojvodine uče predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Tom prigodom učenici gledaju predstavu, dramatiziranu narodnu pripovijetke a organizira im se i predstavljanje nove knjige iz opusa najvećeg skupljača narodne književne baštine Balinta Vujkova na narodnom govoru – ikavici.

3. Program za srednjoškolce
Svake godine priređuje se i program za učenike srednjih škola koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku u svijetlu aktualnih tema namijenjenih ovoj dobi.

4. Multimedijalna večer
Multimedijalna večer je predviđena za široku publiku i stoga sadrži kolažni program kroz riječ, pjesmu, igru, glumu i slično. Među ostalim, na multimedijalnoj večeri se dodjeljuje nagrada za životno djelo na području književnosti, a od 2012. godine i nagrade Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – nagrade: „Emerik Pavić” za najbolju knjigu u prethodnoj godini iz područja književnosti, te trijenalne nagrade „Iso Velikanović” za prozu, „Antun Gustav Matoš” za poeziju i „Tomo Vereš” za publicistiku, .

5. Književni salon
U Književnom salonu tematizira se aktualna književna produkcija koja se svake godine predstavlja javnosti.

6. Tiskanje knjiga (redovito uz ovu manifestaciju):
a) Knjiga iz opusa Balinta Vujkova
b) Zbornik radova znanstveno- stručnog skupa s prethodnih Dana

7. Prateća izložba
„Dane hrvatske knjige i riječi” obvezno prati Izložba knjiga u Gradskoj knjižnici Subotica pod nazivom „Knjiška produkcija Hrvata u Vojvodini između dvaju Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova”.

8. Polaganje vijenaca na bistu Balinta Vujkova
U „parku književnika” pokraj Gradske kuće predstavnici organizatora ove manifestacije i drugih institucija polažu cvijeće na bistu Balinta Vujkova s ciljem njegovanja kulture sjećanja u čast ovog velikog sakupljača narodnog književnog blaga.

9. I drugi programi (kazališne predstave, seminari...)

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti