Održani jubilarni 20. dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova

Organizacijski odbor 20. po redu Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova ovogodišnju manifestaciju, drugu godinu zaredom, pripremio je uz pridržavanje epidemioloških mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusa.

Najveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji održana je u više mjesta, sa željom da se program jubilarnih, dvadesetih dana približi što široj publici. Ova je manifestacija održana i u znaku velikog jubileja – 50. obljetnice Vukove nagrade Balintu Vujkovu.
Tako je priređeno više programa, svaki za različitu ciljnu skupinu, na različitim lokacijama u Vojvodini, u dvojakom obliku – uz poštivanje mjera susreti „uživo” i virtualna varijanta. Priredbe u okviru ove manifestacije održane su u Subotici, Novom Sadu i Sonti.
Program je bio bogat, a sadržavao je sljedeće aktivnosti i priredbe:


Književni salon, 5. listopada 2021. godine, Gradska knjižnica u Novom Sadu

Jubilarne 20. Dane hrvatske knjige i riječi, dane Balinta Vujkova je otvorio Književni salon u Gradskoj knjižnici u Novom Sadu, gdje su predstavljene dvije nove knjige tiskane u povodu Dana: Pripovi(je)tke 2, peta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa – Čitanjem do uključenosti. Predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković predstavila je zbornik radova, a potom je o zborniku, ali i izazovima u komunikaciji s djecom tijekom epidemije govorila je voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice u Novom Sadu Katarina Novaković.
Predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije i stručna suradnica u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković predstavila je projekt tiskanja Izabranih djela Balinta Vujkova te najnoviju, 5. knjigu u tom nizu.

Narodna književnost u školi, 6. listopada 2021. godine, Sonta

Program Narodna književnost u školi u sklopu 20. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova ove godine održan je u Sonti. Djeca koja pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u mjesnoj OŠ Ivan Goran Kovačić sudjelovala su u prigodnom programu koji su im priredile gošće iz Subotice – predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković, predsjednica Organizacijskog odbora Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova Katarina Čeliković, asistentica u obrazovanju iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Nataša Stipančević i urednica Hrcka Željka Vukov. Osim zanimljivih igara na temu jezika i književnosti, te kviza o poznavanju šokačkog govora, djeca su premijerno vidjela snimljenu predstavu Mala Vesna Pavla Bačića.

Istoga dana, a neki i u isto vrijeme, diljem Vojvodine gledali su pripremljen online sat hrvatskog jezika. On se može vidjeti na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice pod nazivom Narodna književnost u školi 2021 HD na linku  https://www.youtube.com/watch?v=1a7DyToEGb4.

Ovaj je program tematski posvećen 100. obljetnici rođenja književnika i skladatelja Pavla Bačića. Tim povodom je prikazano koncertno čitanje komada Mala Vesna u izvedbi studenata glume na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku pod vodstvom mentorice prof. art. Tatjane Bertok-Zupković.

Predstava Hrvatskog kazališta iz Pečuha, 7. listopada 2021. godine, Subotica

U velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ u Subotici Hrvatsko kazalište iz Pečuha izvelo je predstavu Bunjevački blues, saga o svitu koji nestaje. Bunjevački blues rađen je po proznom tekstu Tomislava Žigmanova, a u dramatizaciji danas pokojnog hrvatskog glumca, podrijetlom iz Subotice Vlatka Dulića, dok režiju potpisuje Slaven Vidaković. Ulaz za publiku bio je besplatan.

Znanstveno-stručni skup, 8. listopada 2021. godine, Subotica

U Gradskoj knjižnici Subotica održan je Znanstveno-stručni skup na kojem su teme bile posvećene književno-jezičnoj te kulturno-povijesnoj baštini i suvremenim kulturnim praksama i diskursima. Na skupu je sudjelovao 21 izlagač (19 je predstavilo radove) iz Srbije (Subotica), Hrvatske (Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Vinkovci, Đakovo, Slavonski Brod), Mađarske (Segedin, Pečuh) i Austrije (Pinkovac). Skup je održan dvojako, uz uživo sudjelovanje i virtualno predstavljanje putem ZOOM platforme kojom je koordinirala Gradska knjižnica Subotica. Plenarna izlaganja održali su Tomislav Žigmanov (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica) i Emina Berbić Kolar (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku). Radovi će biti objavljeni u zborniku.

Položeni vijenci na spomen-bistu Balinta Vujkova, 8. listopada 2021. godine, Subotica

Nakon znanstveno-stručnog skupa, položeno je cvijeće na spomen-bistu Balinta Vujkova u centru grada pokraj Gradske kuće. Odajući tako počast velikom sakupljaču narodne književne baštine – Balintu Vujkovu, u programu su sudjelovale institucije hrvatske zajednice, Gradska knjižnica Subotica, Generalni konzulat republike Hrvatske u Subotici ali ove godine bez predstavnika Grada Subotice.

Izložba povodom 150. obljetnice Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile pokretača i urednika Ivana Antunovića, 8. listopada 2021. godine, Subotica

U povodu značajnog jubileja, a u okviru projekta Godine novog preporoda u Predvorju Gradske kuće u Subotici, otvorena je izložba 150 godina Bunjevačkih i Šokačkih Novina i Vile, autorice Katarine Čeliković (Zavod za kuturu vojvođanskih Hrvata).

Multimedijalna večer i dodjela književnih nagrada, 8. listopada 2021. godine, Subotica

Na ovogodišnjoj multimedijalnoj večeri, u sklopu završetka jubilanrih 20. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, uručene su književne nagrade.
Nagradu Organizacijskog odbora Dana hravtske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova za životno djelo na području književnosti dobio je pjesnik i knjižničar Lazar Francišković (1948. – 2021.) iz Subotice. Francišković je autor desetak knjiga (poezija, proza, eseji, publicistika). Francišković slovi za vrsnoga stilista i pjesnika samosvojne lirike, koju tvori bez suvišnih naracija, sa snažnom metaforikom, gdjekad s nanosom meditativnosti i kontemplativnosti.

Nagradu „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu tiskanu u 2020. godini Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dodijelio znanstvenoj monografiji Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine glavne urednice dr. sc. Milane Černelić, čiji su sunakladnici Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press i ZKVH.

Trijenalnu nagradu „Iso Velikanović“ za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020. dobio je hrvatski pisac rodom iz Monoštora Ivan Vidak za roman Radio Siga, objavljen u nakladi zagrebačkog Sandorfa.

Program je imao i svoj slavljenički dio povodom dva desetljeća održavanja ove manifestacije u kojem su nastupili recitatori i kazivači (Nevena Mlinko, Marija Kovač, Bernadica Ivanković), tamburaši HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice i zbor HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina.
Ovom prigodom uručene su i zahvalnice institucijama i pojedincima koji su podržavali ovu manifestaciju.

Knjiška produkcija i izložba knjiga

Knjišku produkciju i ove je godine pratio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uz potporu novinara Hrvatske riječi Davora Bašića Palkovića koji je sačinio i analitički prikaz te ga predstavio na Multimedijalnoj večeri.
Izložbu knjiške produkcije u Gradskoj knjižnici Subotica priredila je Bernadica Ivanković.

Naklada

Organizacijski odbor nastavlja s nakladničkom djelatnosti. Predstavljene su dvije nove knjige: Pripovi(je)tke 2 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa. Sunakladnici obiju knjiga su: Hrvatska čitaonica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Pripovi(je)tke 2 – knjiga 5 u ediciji „Izabrana djela Balinta Vujkova“
Suradnici u izradi knjige su: izbor, lektura, rječnik Zlatko Romić; knjigu je uredila i tekstove redigirala Katarina Čeliković, priprema tekstova i tehnička priprema za tisak mr. Ervin Čeliković; likovna oprema Darko Vuković, korektura Mirko Kopunović; ugovor – autorska prava: nasljednice Nevena Racić i Nela Vujkov-Prentović.

Zbornik radova s Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa održanog 2. listopada 2020. godine u kojem je dvadeset radova. Suradnici u izradi knjige su: urednica Katarina Čeliković; prijevod sažetaka na engleski Ivana Groznica; korektura Jelena Dulić Bako; tehničko uređenje mr. sc. Ervin Čeliković; likovna oprema Darko Vuković.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Organizatori

Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica suorganizatori najveće književne manifestacije su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća, te Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj (u dijelu znanstveno-stručnoga skupa).

Organizacijski odbor: Katarina Čeliković (predsjednica), obitelj Vujkov, Bernadica Ivanković, Tomislav Žigmanov, Margareta Uršal, Nataša Stipančević, Zlatko Romić, Dajana Šimić, Klara Dulić Šefčić, Stjepan Blažetin, Silvestar Balić

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

 

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti