Održan XIV. Etnokamp Hrvatske čitaonice

U organizaciji Hrvatske čitaonice Subotica i logističku potporu Gradske knjižnice Subotica od 9. do 13. kolovoza (avgusta) 2021. godine u Subotici je održan XIV. Etnokamp u kojem je sudjelovalo 110 djece iz Subotice s okolicom (Tavankut, Mala Bosna, Đurđin, čantavirski put, Palić...) ali i i Hrvatske (Zagreb, Hvar). Tema kampa je bila igra te su sve radionice, pjevanje, ples, sviranje, običaji, kuhanje... bili u znaku ove važne aktivnosti za zdrav psihofizički razvoj djeteta.

Kreativno-manualne radionice
Organizirano je četrnaest različitih kreativno-manualnih radionica prilagođenih različitim interesima i dobima djece na temu Igra. U kreativno-manualnim radionicama djeca su uz pomoć voditelja radionica izrađivali nekoliko vrsta društvenih i drugih vrsta igara, od nekadašnjih koje su igrali naši stari, preko univerzalnih koje se igraju u cijelom svijetu, zatim kreativnih ali i suvremenih do novih autorskih koje smo osmislili specijalno za ovaj etnokamp. Tako su djeca izrađivala sljedeće igrice: Čovječe ne ljuti se za koji su oslikavali platnene torbice u kojima su kasnije spremili igricu, zatim igricu naših starih poznatu kao Šickanje s figuricama od graha i kukuruza, Domine za koje su morali šivati gumbe u različitim bojama, Tangram gdje su se kasnije natjecali tko će prije sastaviti zadani lik, Šah i to putni na čičak koji se pokazao kao veoma praktičan, Pogodi tko sam? gdje su likovi za pogađanje bili hrvatski velikani iz povijesti i kroz koju su djeca naučila i o nekim lokalnim hrvatskim velikanima, Lutke od papira gdje su Bunjevca i Bunjevku oblačili u nošnju ali i suvremenu odjeću koju su sami izrađivali, Izbacivač loptica, igrica koju je izradilo gotovo svako djete u kampu i potom se netjecalo tko će pogoditi točno u metu, Puhanje loptica kroz lijevak gdje su odmjeravali snage u održavanju loptice u zraku, Tetris koji je rađen od rabljenih kartona za jaje i prilagođen je najmlađem uzrastu, Igra memorije s likovima hrvatskih velikana ali i drugih osnovnih pojmova iz svakodnevnog svijeta, Ubaci lopticu u flašu jedna vrlo zabavna igrica od recikliranog materijala, Kuglanje od starih PVC flaša, Labirint koji je zahtijevao i kreativnost i umješnost te autorska igrica Hrvatske čitaonice Pripovitka iz škrinje gdje su na osnovu izvučenih sličica nastale brojne interesantne priče na bunjevačkoj ikavici.


Posebno smo zadovoljni jer su se djeca odmah po završetku izrade igrice sama ili u društvu i počela igrati s njima te smo sigurni da će ove zime u obitelji ili s prijateljima svakako ih igrati.
I ove godine radionice su bile ekološke te smo gdje god je to bilo moguće rabili prirodne ili reciklirane materijale. Djeci smo posvijestili važnost očuvanja životnog okoliša te koje su posljedice ako se ne ponašamo tako.
Također su korištene različite tehnike od decoupage tehnike sa salvetama, zatim koristili su šperloču i drvo u koje su zakivali čavle i šarke, razne likovne tehnike...


Kuharska radionica
Već devetu godinu u kampu imamo kuharsku radionicu u kojoj je zaista bilo jako zabavno. U kuharskoj radionici djeca su uz pomoć voditeljica ove radionice pravila poznati recept bunjevačkih Hrvata- Barát füle ili Fratrove uši. Sama su razvijala tijesto (s oklagijom ili mašinom za tijeto) i pravila taške s pekmezom, koji su kasnije skuhani u slanoj vodi te pomiješani s uprženim krušnim mrvicama i šećerom.

Folklor
Naš Etnokamp je i po tome etno što uvijek učimo plesati tradicijske plesove Hrvata Bunjevaca. Ove godine plesali smo dva bunjevačka plesa: Srdim se dušo i Igrala bi dere.

Tamburaška radionica
Folklorce su naravno pratili tamburaški koji su vrijedno i strpljivo vježbali ove dvije igre. Na koncu su skupa nastupili.

Moderan ples
I radionica modernog plesa je bila u znaku igre. Na Beethovenovu kompoziciju djeca su plesala koristeći svoje tijelo kao instrument za stvaranje ritmičkih zvukova. U svijetu je ovaj pojam poznat kao pod nazivom Body percussion. Također su se i priključila velikom plesnom izazovu koji je započet tijekom pandemije korone na internetu diljem svijeta kao potpora na pjesmu Jerusalema Dance Challenge.



Dramska i recitatorsko-voditeljska radionica
Velika zainteresiranost je i ovoga puta bila za dramsku radionicu. Budući da je tema etnokampa bila igra i u dramskoj igraonici su se djeca poigrala izvodeći dramske igre na zadte riječi i teme koje su sami osmisli i izveli na završnoj priredbi.

Duhovna radionica
U duhovnoj radionici smo ove godine govorili o svećeničkom i redovničkom pozivu. Kako ih je Bog pozvao u svoju službu pričali su nam velečasni Luka Poljak i časna Jasna Crnković.

Sveta misa
Kao zajednica okupili smo se i na svetoj misi koju je služio vlč. Vinko Cvijin. Zahvalili smo Bogu na raspustu, prekrasnom Etnokampu, na svim volonterima i animatorima, organizatorima i donatorima. Sjetili smo se i nove školske godine koja je ubrzo potom uslijedila.

Duhovno pjevanje
Ove godine djeca su pod ravnanjem Darka Temunovića naučila dvije nove pjesme, te sad imamo već popriličan repertoar duhovnih pjesama. U XIV. Etnokampu smo pjevali Na čvrstoj stijeni i Silan Bog.


Izlet i igre
I ove smo godine jedan dan bili na izletu. Posjetili smo Bunarić, naše Marijansko svetište Gospe od suza gdje nas je dočekao rektor svetišta vlč. Željko Šipek.
Ovo prostranstvo je bilo veoma zgodno da s djecom u nekoliko skupina odigramo igrice naših starih, koje su oni igrali na salašu.
Važan segment boravka na izletu bile su i posebne igrice koje su za njih pripremili mladi volonteri Oratorija.
Osim toga tijekom izleta organizirali smo i pravi sportski poligon s brojnim sportskim rekvizitima koji su također bili odlična zabava za djecu.

Tradicijsko pjevanje
U radionici tradicijskog pjevanja naučili smo pjesmu Čuj Bunjevče veso glas za koju je tekst, glazbu i aranžman napisao Pere Tumbas Hajo. Radionicu je vodila profesorica Emina Tikvicki.

Posjet Hrcka
Hrcko, maskota podlistka Hrvatske riječi i ove je godine posjetio sudionike Etnokampa i počastio ih slasnim tortama.

Recitatorska sekcija
I ove godine djeca koja nisu uspjela biti dio dramske radionice sudjelovala su u recitatorskoj sekciji te su na završnoj priredbi pokazala što su naučila i pripremila.

Završna priredba
Posljednjeg petog dana Etno kampa za sve roditelje, bake, djedove, prijatelje i rodbinu priređena je i završna priredba na kojoj su djeca pokazala što su sve naučila i radila u Etnokampu.

Prodajna izložba dječjih uradaka
Svi uratci nastali u Etnokampu izloženi su na izložbi koja je priređena posljednjeg dana kampa, u petak, 13. kolovoza 2021. godine.

Za organizaciji ovog kampa bila je zaslužna Bernadica Ivanković, predsjednica Hrvatske čitaonice koja je osmislila, organizirala i rukovodila kampom. Njoj je u radu pomogao veliki broj volontera, svaki u svojoj oblasti. U različitim terminima tijekom kampa s djecom je radilo oko 65 ljudi. To su: Marina Piuković, Mirjana Vukmanov Šimokov, Dajana Šimić, Katarina Čeliković, Nada Gabrić, Emina Kujundžić, Dejana Balažević Rudić, Marina Ivanković Radaković, Biljana Mrđanov, Dijana Milodanović, Ivana Kolar, majka Veronika Evetović, Tamara Brezovski, Biserka Horvacki, Sanja Dulić, Sonja Konkolj, Emina Tikvicki, Nataša Pastva, Iris Stantić, Danijela Skenderović, Nevena Mlinko, Slavica Temunović, Jasmina Vuković, Jovanka Giljen, Ruža Temunović, Darko Temunović, Davor Šimić, vlč. Vinko Cvijin, vlč. Luka Poljak, s. Jasna Crnković, Lozika Jaramazović, Slaven Dulić, Davor Dulić, Filip Dulić, Vedrana Cvijin, Zdenko Ivanković, Dunja Šimić, Josipa Dulić, Ana Mandić, Josipa Kujundžić, Ivana Vukov, Marijana Dulić, Lucija Ivanković Radaković, Nikola Sudarević, Daniel Kujundžić, Ivan Vukmanov Šimokov, Petar Huska, Ivan Huska, Maja Vuković, Sara Vuković, Josipa Horvacki, Iva Kujundžić, Dunja Vojnić Hajduk, Lana Vojnić Hajduk, Lucija Vukov, Iva Dumenčić, Iva Molnar, Ana Rukavina, Ivona Milodanović, Petra Miković, Iva Gabrić, Sara Uršal, Marija Šarčević, Barbara Piuković, Matej Katić, Nina Šarčević, David Kozma.

I ovaj, četrnaesti po redu Etnokamp Hrvatske čitaonice pokazao je još jednom važnost ovakvih programa za djecu koja su ovdje na vrlo edukativan i prijemčiv način naučila ponešto o svojoj povijesti sve u cilju razvijanja i očuvanja nacionalne svijesti. Zajedništvo je ove godine bilo još više izraženo jer su djeca nakon prošle godine kada je etnokamp urađen u manjim skupinama i u nekoliko vikenda bila još više željna ovakvoj druženja na koje su navikli kada je etnokamp u pitanju.

Igra koja je veoma važan element razvoja svakog djeteta bila je veoma zahvalna i poticajna tema, zajednički je zaključak ovog XIV. Etnokampa.

Program su podržali: Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Osječko-baranjska županija, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Demokratski savez Hrvata iz Vojvodine, Salaš 024, STR Hit Voće, NIU „Hrvatska riječ“, Stolarija „Bašić“ i brojni pojedinci.

Preuzmite datoteke:

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti