Održan jubilarni XV. Etnokamp Hrvatske čitaonice

U organizaciji Hrvatske čitaonice Subotica i logističku potporu Gradske knjižnice Subotica od 22. do 26. kolovoza (avgusta) 2022. godine u Subotici je održan XV. Etnokamp. U petpodnevnom kamu je sudjelovalo 120 djece osnovnoškolske dobi iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne, s Kaponje, Čantavirskog puta, Sombora, Despotova ali i iz Hrvatske, Zagreba. s kojima je u različitim terminima radilo oko 70 volontera.

Kreativno-manualne radionice
Organizirano je četrnaest različitih kreativno-manualnih radionica prilagođenih različitim interesima i dobima djece. U kreativno-manualnim radionicama djeca su uz pomoć voditelja radionica izrađivala različite uporabne predmete koje su po završetku kampa odnijeli doma.
Radionica koja se svake godine održava u Etnokampu je slamarska radionica. Nju je vodila Biserka Horvacki, a ove godine u radionici su nastale prekrasne čestitke a slamom su ukrašavani i radovi iz drugih radionica. U Etnokampu posebnu pažnju posvećujemo radionicama ručnog rada a ove godine je tema bila vez. Tako su djeca koncem izvezla određene slike kojima su ukrasili platnene torbice i novčanike. Također su od krep papira izrađivali cvijeće koje su stavljali u vlastite vaze izrađene od recikliranog materijala (PVC flaša) i ukrašene rižom (pirinčem). U kampu su nastali i prekrasni vijenčići od češera (šišarki) kojima se mogu ukrasiti vrata ili neki drugi prostor u kući. Nezaobilazna radionica svake godine je izrada ukrasa za kosu, personaliziranih rajfova, šnalica i gumica. Pored toga djeca su naučila napraviti igračku kućnog ljubimca, psića od vune, kao i lepezu, veoma praktičnu za ove vruće ljetne dane. Za zabavu i igranje izradili su od slamčica ukras za puhanje baločića od sapunice. Bilo je i nekih veoma praktičnih radionica za predstojeće školske dane. Izrađivane su pernice, čiviluk za ključeve i privjesci za ključeve u obliku lopte. Uz to napravljeni su i držači za alat, escajg ili olovke, za šta se ko odluči da će koristiti. Posebna radionica je bila za izradu svetnjača. To su posudice koje su nekada naši stari držali na zidu svake sobe a u njoj je bila sveta voda koja se koristila za blagoslove.

Koncept kreativno-manualnih radionica je i ove godine bio isti. Pored tradicijskih radionica bile su i one suvremene kao i ekološke, te smo, gdje god je to bilo moguće, rabili prirodne ili reciklirane materijale. Željeli smo materijalima i predmetima koji su odbačeni udahnuti novi život i uporabnu vrijednost te posvijestili djeci važnost zaštite i očuvanja životnog okoliša kao i koje su posljedice ako se ne ponašamo tako.

Kuharska radionica
Već desetu godinu u kampu imamo kuharsku radionicu u kojoj je zaista bilo jako zabavno. U kuharskoj radionici djeca su uz pomoć voditeljica ove radionice pekla palačinke. Za oko dva i pol sata na 10 palačintara ispečeno je oko 560 palačinki koje su djeca i volonteri pojeli u slast.

Folklor
Naš Etnokamp je i po tome etno što uvijek učimo plesati tradicijske plesove Hrvata Bunjevaca. Ove godine plesali smo dva bunjevačka plesa: Jastuk tanca i Rokoko.
Tamburaška radionica
Folklorce su naravno pratili tamburaški koji su vrijedno i strpljivo vježbali ove dvije igre. Na koncu su skupa nastupili.

Moderan ples
Na radionici modernog plesa djeca su plesala na dvije poznate glazbene numere: Numa numa i Ah yay.

Dramska radionica
Velika zainteresiranost je i ovoga puta bila za dramsku radionicu. Budući da je tema etnokampa bila blagoslovi i u dramskoj igraonici su polaznici ove radionice pripremili igrokaz „Blagoslovi“ koji su izveli posljednjeg dana kampa. Tekst za igrokaz je za ovu prigodu namjenski napisala Josipa Dević. Ona je i pripremila djecu za nastup.


Duhovna radionica
U duhovnoj radionici smo ove godine govorili o blagoslovima. Gost radionice bio je vlč. Tomislav Vojnić Mijatov.

Sveta misa
Kao zajednica okupili smo se i na svetoj misi koju je služio vlč. Tomislav Vojnić Mijatov. Zahvalili smo Bogu na raspustu, prekrasnom Etnokampu, na svim volonterima i animatorima, organizatorima i donatorima. Sjetili smo se i nove školske godine koja je ubrzo potom uslijedila.

Duhovno pjevanje
Ove godine djeca su pod ravnanjem Anite i Nikole Bašić naučila dvije nove pjesme, te sad imamo već popriličan repertoar duhovnih pjesama. U XV. Etnokampu smo pjevali Prva ljubav zove te i Mesija.

Izlet i igre
I ove smo godine jedan dan bili na izletu. Posjetili smo Tavankut, Etno salaš Balažević gdje nas je dočekalo HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta.
Ovo prostranstvo je bilo veoma zgodno za sve posebne igrice koje su za njih pripremili mladi volonteri. Također obišli smo selo, posjetili mjesnu crkvu i nogometni starion. Osim toga u Tavankutu su boravili i Vatrogasci Subotice koji su održali predavanje djeci kako trebaju se ponašati u slučaju izvanrednih situacija, požara i slično. Održali su i pokaznu vežbu a djeca su imala prigodu i sami se okušati kao mali vatrogasci odnosno natjecala su se u rušenju limenki mlaznicom vode.
Osim toga tijekom kampa organizirali smo i pravi sportski poligon s brojnim sportskim rekvizitima koji su također bili odlična zabava za djecu.


Tradicijsko pjevanje
U radionici tradicijskog pjevanja zainteresirana djeca su naučila pjevati pjesme koje su pjevale naše stare Bunjevke Lozika Skenderović (Molimo se višnjem Bogu, dodolska pisma) i Đula Milodanović (Ja nabrala tri buketa cvića). Mislimo da su one svojim pjevanjem u Tavankutu i Subotici ostavile veliki trag u čuvanju naše tradicijske baštine, te i zaslužuju na ovaj način biti dio kampa. Njih je uvježbale profesorica Tamara Štricki Seg uz asistenciju Marije Šarčević.

Posjet Hrcka
Hrcko, maskota podlistka Hrvatske riječi i ove je godine posjetio sudionike Etnokampa i počastio ih slasnim tortama.

Recitatorska sekcija
I ove godine djeca koja nisu uspjela biti dio dramske radionice sudjelovala su u recitatorskoj sekciji te su na završnoj priredbi pokazala što su naučila i pripremila.

Završna priredba
Posljednjeg petog dana Etno kampa za sve roditelje, bake, djedove, prijatelje i rodbinu priređena je i završna priredba na kojoj su djeca pokazala što su sve naučila i radila u Etnokampu.

Prodajna izložba dječjih uradaka
Svi uratci nastali u Etnokampu izloženi su na izložbi koja je priređena posljednjeg dana kampa, u petak, 26. kolovoza 2022. godine.

Za organizaciji ovog kampa bila je zaslužna Bernadica Ivanković, predsjednica Hrvatske čitaonice koja je osmislila, organizirala i rukovodila kampom. Njoj je u radu pomogao veliki broj volontera, svaki u svojoj oblasti. U različitim terminima tijekom kampa s djecom je radilo oko 70 ljudi. To su: Marina Piuković, Mirjana Vukmanov Šimokov, Dajana Šimić, Katarina Čeliković, Nada Gabrić, Emina Kujundžić, Marija Skenderović, Dijana Milodanović, Ivana Kolar, Nenad Temunović, Martina Tikvicki, Zlatko Vukmanov Šimokov, Biserka Horvacki, Sanja Dulić, Sonja Konkolj, Nataša Pastva, Josipa Dević, Slavica Temunović, Đurđica Tikvicki, Marija Mandić, Anita Bašić, Nikola Bašić, Tamara Štricki Seg, Jovanka Giljen, Ruža Temunović, Matilda Pelhe, Lozika Jaramazović, vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, Slaven Dulić, Davor Dulić, Ivan Piuković, Nedeljko Cvijanov i njegov kolega, Zlata Zelić, Daniel Kujundžić, Nikola Sudarević, Zdenko Ivanković, Dunja Šimić, Ana Mandić, Ivana Vukov, Lucija Ivanković Radaković, Ivan Vukmanov Šimokov, Tomislav Huska, Dunja Vojnić Hajduk, Ana Rukavina, Iva Molnar, Ivona Milodanović, Iva Gabrić, Jasmina Vukov, Petra Miković, Lea Vojnić, Sara Uršal, Lucija Horvacki, Marija Šarčević, Marija Magdalena Huska, Jelena Šarčević, Marko Đukić, David Šarčević, Marija Milodanović, Katarina Vujić, Iva Kujundžić, Mila Kujundžić, Lana Vojnić Hajduk, Luka Vuković, Andrija Mandić, Ana Kujundžić, Luka Kozma, Barbara Piuković i Matej Katić.

I ovaj, jubilarni, petnaesti po redu Etnokamp Hrvatske čitaonice pokazao je još jednom važnost ovakvih programa za djecu koja su ovdje na vrlo edukativan i prijemčiv način naučila ponešto o svojoj povijesti sve u cilju razvijanja i očuvanja nacionalne svijesti. Posebno je bilo važno i zajedništvo koje je ostvareno u kampu kroz organizirani rad s djecom za šta se pobrinuo veliki broj volontera. Bila je ovo i dobra priprema za predstojeću novu školsku godinu i obaveze koje su ubrzo nakon kampa uslijedile.

Program su podržali: Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu , Osječko-baranjska županija, Hrvatsko nacionalno vijeće, Demokratski savez Hrvata iz Vojvodine, Salaš 024, STR Hit Voće, NIU „Hrvatska riječ“, HKPD „Matija Gubec“ Tavankut, Elgi, Voda voda, Stolarija „Bašić“, Venera bike  i brojni pojedinci.

Preuzmite datoteke:

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti