Književno prelo

Na prelu se jede i pije, al' pravo bez duševne hrane nije! - slogan je Književog prela koji organizira Hrvatska čitaonica iz Subotice.

Prelo je književna manifestacija. Održava se u pokladno vrijeme u Subotici, uvijek u petak prije čiste srijede, odnosno prije početka Korizme, s ciljem predstavljanja knjiške produkcije iz prethodne godine na zabavan način. Program je namijenjen i djeci i odraslima. Ovo pokladno okupljane, za razliku od većine drugih, u fokusu ima „hranu za dušu” koju donosi na stol, prije svega rič ili riječ u svim njezinim oblicima. Istodobno nastoji sumirati godišnji rad Hrvatske čitaonice.

Uz velik broj sudionika, od recitatora, govornika, glumaca do glazbenika, na svojevrsnoj književnoj večeri okupi se brojna publika.

Raznovrsni program završava predstavom u izvedbi glumaca „Male scene” Hrvatske čitaonice ili gostujuće dramske skupine. Uz „hranu za dušu”, Književno prelo je prigoda da se gosti nakon programa počaste i „fankima”, baš kao i na svakom drugom prelu.   

Prvo književno prelo održano je 2007. godine i od tada se redovito održava u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo”.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti