Najbolji recitatori Vojvodine na zasluženom izletu u Osijeku

Da recitiranje i nije laka vještina znaju svi koji su se barem jednom okušali u ovoj aktivnosti. Gledajući i slušajući one koji to dobro rade izgleda jednostavno i prirodno ali nije niti malo lako samo riječima uz eventualnu minimalnu gestikulaciju i mimiku dočarati auditoriju poruku pjesnika. Hrvatska čitaonica već 21 godinu organizira Pokrajinsku smotru recitatora na hrvatskom jeziku a njezini pobjednici u sve tri dobne skupine za nagradu putuju u Osijek na jednodnevni izlet. Ove godine ekskurzija je održana u subotu, 19. prosinca 2022. godine.

Dan je bio gotovo prekratak za sve planirano toga dana. Odmah po dolasku u Osijek recitatore je primio Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka. Nakon toga su pogledali kazališnu predstavu „Što igračke žele” u Dječjem kazalištu „Branko Mihaljević”. Potom su recitatori posjetili Franjevački samostan u tvrđi i crkvu svetog Križa gdje su se i okrijepili. Poseban ugođaj je bio i vožnja božićnim tramvajem „Zaleđeno kraljevstvo” kao i boravak na Adventu u tvrđi.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u svijetu tradicionalni nagradni izlet najboljih recitatora na hrvatskom jeziku nije održavan dvije godine nego je smotra bila online a darovi, odnosno nagrade za pobjednike su dostavljani poštom. Utoliko je ovaj izlet pobjednika 21. Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku bio još značajniji i poseban jer je ponovno okupio ljubitelje poezije na jednom mjestu a bilo je i novih lica kojima je ovo bilo prvi puta.

I na koncu, sasvim neplaniramo ali svakako priželjkivano, je bila nogometna utakmica Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Maroka koja se upravo u to vrijeme igrala te pobjeda naše reprezentacije i osvajanje bronce. Stoga su recitatori, ne odstupajući od svoga programa, svaki slobodan trenutak koristili za navijanje i praćenje utakmice preko mobitela. Možete si misliti kakav je posebni doživljaj bio kada su Vatreni pobjedili i što su recitatori sudjelovali u proslavi koja se spontano odigrala nakon utakmice u gradu. Ovo se ne viđa često i ostat će svima u pamćenju.

Nova poznanstva, interesantne aktivnosti i prekrasan Osijek samo su osnažili mlade recitatore koji su na rastanku obećali organizatorima da će svakako sudjelovati i naredne godine na smotri recitatora. Vidjevši njihove oči i vesela lica sigurni smo da su već započeli pripreme za ovo natjecanje koje će po 22. put biti održano početkom studenog 2022. godine.

Ova smotra recitatora je višestruko značajna za hrvatsku zajednicu jer se na ovaj način čuva i njeguje hrvatski jezik u svom standardnom i dijalektalnom obliku te je ovo posebna prigoda za kazivanje stihova na književnom standardnom jeziku ili na govoru bunjevačkih i šokačkih Hrvata. Sretni smo jer smo uspjeli očuvati ovaj vid smotre koja je ove godine održana po 21. put.

Projekt su podržali: Grad Osijek, Dječje kazalište „Branko Mihaljević” iz Osijeka, Franjevci iz Osijeka, Gradsko prijevozno poduzeće Osijek, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće, Osječko-baranjska županija, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Grad Subotica.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti