Pokrajinski susret pučkih pjesnika Lira naiva

Pokrajinski susret pučkih pjesnika odvija se pod nazivom LIRA NAIVA, a okuplja pjesnike koji pišu na svom materinskom, standardnom hrvatskom jeziku ili na govornom idiomu – bunjevačkoj i šokačkoj ikavici.
U manifestaciji sudjeluje oko 60 pjesnika iz Srijema, Podunavlja, Sombora s okolicom i Subotice s okolicom, a pridružuju im se i pjesnici iz Republike Hrvatske.

Susret se održava svake godine u svibnju (maju) mjesecu, uvijek u drugom mjestu u Vojvodini gdje ima pjesnika. Do sada su susreti održani u Subotici, Somboru, Golubincima, Vajskoj, Bačkom Monoštoru, Sonti, Plavni, Novom Sadu, Bačkom Brijegu, Zemunu, Žedniku, Gradištu kraj Županje u Hrvatskoj, Maloj Bosni, Surčinu.
Za susret se priprema i tiska zbirka odabranih stihova pjesnika amatera, a susret završava velikom književnom večeri na kojoj se svi pjesnici predstave svojim svaralaštvom i daruju po jednu knjigu nekome iz publike. Tako se održava lijepa praksa širenja knjige i čitanja.
Knjiga osim pjesama sadrži i kraće biografije autora s njihovim fotografijama. Tiska se u 500 primjeraka.
Susret ima i jednu posebnu dimenziju – druženje i međusobno upoznavanje te tako pjesnici podržavaju jedni druge u ovoj kulturnoj djelatnosti.
Cilj projekta je motiviranje pjesnika hrvatske zajednice na pisanje poezije na materinskom jeziku.

Suorganizatori susreta i suizdavači knjige izabranih stihova su: Hrvatska čitaonica Subotica i Katoličko društvo „Ivan Antunović“ Subotica.

Pokrajinski susret pučkih pjesnika je od velikog značaja jer pored toga što motivira pjesnike da pišu na svom materinskom jeziku, hrvatskom standardnom jeziku, bunjevačkoj ili šokačkoj ikavici što doprinosi njegovom čuvanju svakako razvija i nacionalnu svijest te očuvanje nacionalnog identiteta. Pjesnici amateri nemaju svoju scenu pa je održavanje ovakvih skupova i tiskanje knjiga od posebnog značaja.

Susret ima i jednu posebnu dimenziju – druženje i međusobno upoznavanje te tako pjesnici podržavaju jedni druge u ovoj kulturnoj djelatnosti.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti