Održan 20. Pokrajinski susret hrvatskih pjesnika LIRA NAIVA

Jubilarni, dvadeseti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2022. održan je u Subotici pod geslom Život je pisma u organizaciji Hrvatske čitaonica i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica.

Susret je održan u subotu, 17. rujna 2022. godine u Subotici u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo.

Za jubilarni susret organizatori su pripremili knjigu izabranih stihova Prepoznavanje – Lira naiva 2022. i Život je pismaAntologija hrvatskoga pučkog pjesništva u Srbiji Lira naiva 2003. – 2022. koje su predstavljene na susretu.
Na Velikoj pjesničkoj večeri predstavljene su dvije nove zbirke poezije, plaketama je nagrađeno pet pjesnika koji su svih 20 godina sudjelovali na ovom susretu, a svojim su se pjesmama predstavili i pjesnici zastupljeni u dvjema knjigama. Plakate su izrađene za Antuna Kovača (Sombor), Katarinu Firanj (Sombor – Nenadić), Terezu Ostrogonac (Subotica), Josipa Dumendžića (Bođani) i Josipa Pašića (Monoštor).
Za pjesnike iz Sonte, Sombora, i okolnih mjesta bio je organiziran prijevoz.

Dvije nove zbirke poezije

Susret se sastoji iz dva segmenta, onaj posvećen pisanoj i drugi posvećen živoj pjesničkoj riječi.

1. U knjizi izabranih stihova pod nazivom PREPOZNAVANJE, za koju je izbor sačinila Klara Dulić Ševčić, nalaze se pjesme 64 pjesnika iz Vojvodine, odnosno Srbije i Hrvatske. Knjigu je uredila i lektorirala Katarina Čeliković, korekturu je uradio Mirko Kopunović, pripremu za tisak je uradio mr. Ervin Čeliković. Tisak: Štamparija Printex, Subotica.

2. ŽIVOT JE PISMA : antologija hrvatskoga pučkog pjesništva u Srbiji „Lira naiva“ 2003. – 2022., izbor, uvodnu riječ, uređenje i lekturu knjige potpisuje Katarina Čeliković, recenzent je Tomislav Žigmanov, likovna oprema djelo je Darka Vukovića, korekturu je uradio Mirko Kopunović, a pripremu za tisak je uradio mr. Ervin Čeliković. Tisak: Štamparija Printex, Subotica.

Kroz 20 godina prikupljeno je oko 2.000 pjesama, a izbornica se vodila kriterijima među kojima umjetnička vrijednost, ali i da je pjesnik najmanje tri puta sudjelovao na ovom susretu. Tako je u antologiji Život je pisma predstavljeno 103 pjesnikinja i pjesnika kroz 350 pjesama, obilježenih hrvatskim jezikom, dijalektalnim izričajem u bunjevačkoj, šokačkoj i dalmatinskoj ikavici, zavičajnom tematikom, bogatom leksikom, ljubavlju prema vlastitom kulturnom i duhovnom naslijeđu.

Susret pjesnika u Subotici

Živa pjesnička riječ ima posebno mjesto u životima sudionika – godišnji susret se sastoji od okupljanja, upoznavanja mjesta susreta, susreta i razgovora s gostom pjesnikom, podjele knjiga i pjesničke večeri. Susret „uživo“ započeo razgledanjem subotičke sinagoge pod vodstvom Svetislava Milankovića. Pjesnicima su potom uručene knjige – o kojima su im govorile izbornice knjiga: Klara Dulić Ševčić i Katarina Čeliković.

Pjesnička večer

Čestitke pjesnicima i organizatorima ovog susreta na početku Pjesničke večeri uputili su predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i konzul savjetnik Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici Zdravko Vincelj, nakon čega je predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković naglasila kako ta udruga ove godine obilježava jubilej, 20. godina postojanja i rada te čestitala svima koji su sudjelovali u ovim susretima do sada i u organizaciji ovogodišnjeg susreta. Nazočne je pozdravio i vlč. Josip Štefković, predsjednik KD-a Ivan Antunović.

Novu knjigu poezije predstavila je Klara Dulić Ševčić, a o antologiji je nadahnuto i poticajno govorio recenzent, književnik Tomislav Žigmanov.

Voditeljica Pjesničke večeri bila je Katarina Čeliković.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Marija Kovač i Filip Čeliković koji su izveli uglazbljene pjesme Mirjane Jaramazović, kao i pučki pjesnik i kantautor Denis Kovač.

Petero pjesnika je sudjelovalo svih 20 godina na susretu te su im organizatori pripremili PLAKETE u znak zahvalnosti za širenje hrvatske pjesničke riječi.

Manifestaciju su podržali: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Osječko-baranjska županija, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Grad Subotica.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti